top of page

DESTEKLEYENLER

gaia banner (1).gif
turizmisletmeyatir

Vize başvuruları yüzde 20 arttı

Türkiye’de, 2024’ün ilk yarısında vize başvurularında geçen yıla göre %15-20 oranında bir artış yaşandı. Türkiye, 2023'te ise Schengen vizesi başvurusu için yaklaşık 85 milyon euro ödedi.

VFS Global’in Türkiye, Azerbaycan Bölge Başkan Yardımcısı Sertan Aslantürk, Türkiye’de, 2024’ün ilk yarısında vize başvurularında geçen yıla göre %15-20 oranında bir artış yaşandığını açıkladı.


Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere Türk vatandaşla­rına yönelik artan vize reddine karşılık yurtdışı vize başvurularında yaşanan artış dikkat çekti. Vize, pasaport başvuruları ve konsolosluk hizmetleri konusunda 153 ülkede 3 bin 400 başvuru merkeziyle faaliyet gösteren VFS Global’in Türkiye, Azerbaycan Bölge Başkan Yardımcısı Sertan Aslantürk, Türkiye’de, 2024’ün ilk yarısında vize başvurularında 2023’ün ilk yarısına göre yüzde 15-20 oranında bir artış yaşandığını açıkladı. Türkiye’den Schengen bölgesine olan vize taleplerinde de artış gözlemlendiğini söyleyen Aslantürk, en çok başvurunun İstanbul’dan geldiğini de belirtti.

Dünya gazetesinden Nurdoğan A. Ergün’ün haberine göre, Uluslararası seyahat gö rünümününglobal olarak en yüksek seviyede olduğunu söyleyen Aslantürk, “Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi Ekonomik Etki Araştırması’na göre, seyahat ve turizm sektörünün 2024 yılında kırıl­ma noktası olacak şekilde 11.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam 2023’te değer 9.9 trilyon dolardı” dedi. Seyahat eğilimlerindeki güçlü toparlanmanın, VFS Global’in performansına da yansıdığı­nı belirten Aslantürk, “Şirket, 2023 yılında 24.1 milyon baş­vuru işlemiş olup, bu rakam, 2019 yılında işlenen 27.4 milyon başvurunun yaklaşık yüzde 88’ine denk geliyor” dedi.


Tek yetkili büyükelçilik ya da konsolusluk

VFS Global Türkiye, Azerbaycan Bölge Başkan Yardımcısı Sertan Aslantürk, vize başvurularının sonuçları hakkında bilgiye sahip olmadıklarını söyleyerek yalnızca ön vize başvuru sürecini kapsayan görevleri yerine getirdiklerini belirtti. Aslantürk, “Bu görevler, başvuru formlarının ve belgelerin ilgili temsilcilikler tarafından belirlenen kontrol listesine uygun olarak toplanması, gerekli durumlarda biyometrik verilerin alınması ve konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından verilen karar sonrası pasaportların kapalı zarf içinde güvenli bir şekilde başvuru sahiplerine iade edilmesini kapsıyor” dedi.


Talep arttı, erken planlama şart

Artan reddedilmeler karşısında şikayetlerde destek talepleri aldıklarını söyleyen Aslantürk, “Ancak VFS Global olarak yalnızca ön idari vize başvuru sürecini yönetiyoruz. Vize verilmesi veya reddedilmesi konusunda karar verme yetkimiz yok. Vize onayı verme veya reddetme kararları tamamen ilgili büyükelçiliklerin/konsoloslukla­rın yetkisinde” dedi.

Uluslararası seyahat talebinin son iki yılda hızla arttığını ve seyahat sezonunun geleneksel yaz ve kış dönemlerinin ötesine geçtiğini dile getiren Aslantürk, bu nedenle, başvuruların erken planlanması ve başvuruların önceden yapıl­masını önerdi. Çoğu ülkenin, seyahatten 180 gün önce vize başvurularını kabul ettiğini hatırlatan Aslantürk, “Seyahat edeceklerin başvurdukları ülke temsilciliklerinin sağladığı kontrol listesine göre başvuru yapmaları gerekiyor” dedi.


VFS Global İngiltere başvurularını başlatıyor

VFS Global’in 2010 yılın­da, İstanbul ve Ankara başvuru merkezleri ile Danimarka için vize başvuru hizmetleri sunmaya başladığını kaydeden Sertan Aslantürk, şöyle devam etti: “2024 yılına geldiğimizde ise Türkiye’nin 9 şehrinde, 10 farklı vize başvu­ru merkezi aracılığıyla 25 ülke için ön vize başvuru hizmetlerini sunuyoruz.” 2023 yı­lında İngiltere vize ve vatandaşlık hizmetleri için global sözleşmeye imza attıklarını açıklayan Aslantürk, “Bu yıl İngiltere için Adana’da da bir başvuru merkezi açacağız. İngiltere başvurularını Adana, Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir’de bulunan merkezlerimizden kabul edeceğiz” dedi.


Türkiye Schengen'e 85 milyon euro ödedi

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) hazırladığı çalışmaya göre, 2023'te Türkiye Çin’in ardından, 1 milyon 55 bin 885 ile en fazla Schengen vizesi başvurusu yapılan 2. ülke oldu. Başvurular sonucunda 612 bin 841 kişiye çok girişli uniform Schengen vizesi verilirken, red oranı ise % 21,7 oldu.

Ortalama red oranı 2022’de %15,7 iken, 6 puan birden yükseldi. Türkiye’den yapılan başvurularda %36,5 artış görüldü. Türk vatandaşları olarak 2023'te Schengen vizesi başvurusu için yaklaşık 85 milyon euro ödedi. Buna vize başvurusu ücreti dışındaki banka, tercüme, noter gibi harcamaları ve hızlandırma için alınan ek ücretler de eklendiğinde toplam fatura 120 milyon ila 150 milyon euroya ulaştı. 2023’te en fazla Schengen vize başvurusu Yunanistan, Almanya, Fransa ve İtalya’ya yapıldı.


Globalde 290 milyon başvuru işlendi

VFS Global Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve Baltık Bölgesi Başkanı Nishant Bhatia, “VFS Global, Zürih ve Dubai’de merkezi bulunan bir şirkettir ve çoğunluk hissedarımız dünyanın en büyük alternatif varlık yöneticisi Blackstone. Dünya genelinde yaklaşık 12 bin 800 çalışanımız bulunuyor.


7 görüntüleme0 yorum

Comments


mhiformbanner-280x500.jpg
3-destekleyenler---422.jpg
bottom of page