top of page

DESTEKLEYENLER

gaia banner (1).gif
turizmisletmeyatir

Kars’ın turizmde hedefi, 1 milyon ziyaretçi…

Avrupa Birliği destekli ‘Tarihi Kimliği ile Kars’ projesi kapsamında turizm alanında yapılacak yatırımlarla şehrin 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaşması hedefleniyor.


Avrupa Birliği (AB) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) katkılarıyla düzenlenen ‘Tarihi Kimliği ile Kars’ projesi çerçevesinde Kars’ın tarihi zenginlikleri ile gastronomik değerleri basın mensuplarına tanıtıldı.

 

Üç gün süren gezi kapsamında rehber Bengül Toprak eşliğinde Ani Ören Yeri, Sarıkamış, Açıkhava Müzesi, Katerina Köşkü, Peynir Müzesi ve Kanlı Tabya ve Müzede ayrıca 1921 yılında imzalanan Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen Beyaz Vagon ziyaret edildi.

 

Ani Ören Yeri

Gezinin ilk gününde, Ani Ören Yeri’nde yer alan Kent surları, Aslanlı Kapı, Ateş Tapınağı, Aziz Gregory Kilisesi, Ebul Menuçehr Camii, Büyük Katedral, Tigran Honents Kilisesi, Aziz Prkic (Halaskar) Kilisesi ziyaret edildi.  Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Muhammet Aslan, UNESCO tarafından 2016 yılında Dünya Mirası olarak tescil edilen Ani Ören Yeri hakkında bilgilendirme yaptı. 135 yıldır Ani Ören Yeri’nde aralıklarla kazıların yapıldığını, son 35 yıldır da kazıların kesintisiz bir şekilde devam ettiğini aktaran Aslan, “Çarlık Rusya’nın yönetimindeki Ani’de ilk kazılar, 1892 yılında Rus Dil Bilimler Akademisi’nde görevli Nicholas Marr tarafından yapıldı. Bu kazılar 14 yıl sürdü” dedi.

Ani Ören Yeri

Orta Çağ döneminde önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş noktasında kurulmuş olan kent, bu dönemde büyük bir gelişme göstererek bölgenin politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumuna gelmiş. Yeni ticaret yollarının bulunduğu 14 ve 15. yüzyıllara kadar da varlığını devam ettirmiş. 16. yüzyılın başlarında şehir nüfusu göç nedeniyle azalmış, 17. yüzyılda ise antik şehir tamamen terk edilmiş.

 

Katerina Köşkü

Sarıkamış Katerina Av Köşkü   19. Yüzyıl sonunda dönemin Rus Çarı 2. Nikola tarafından, ailenin yaz ve kış aylarında kullandığı bir av köşkü olarak inşa edildi. Köşkte ana yapıda 19 oda bulunurken, yapının yakınında 11 odalı bir de müştemilat yer alıyor.

Katerina Av Köşkü

Bir dönem Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmış olan köşkün son olarak bir iş insanı tarafından satın aldığı ve restoran yapılacağı belirtiliyor.


Peynir Müzesi

Ahır, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı ile imalatının serüveninin anlatıldığı bölümlerin bulunduğu müze, 1.100 metrekare dolaşılabilir alanıyla "dünyanın en büyük peynir müzesi" olma özelliği taşıyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk interaktif peynir müzesi olan Kars Peynir Müzesi, Süvari Tabyası’nın restorasyonunun ardından faaliyete geçti. Bir dönem Ruslar tarafından da peynir deposu olarak kullanılan müzede eski kaşar, gravyer gibi yöreye ait çok sayıda peynirin yapım aşaması anlatılıyor. 


Kafkas Cephesi Harp Müzesi

1803 tarihinde Sultan III. Selim döneminde Yeni Tabya ismiyle inşa edilen bina 1828 yılında Rusların Kars’a yaptığı bir gece baskını sırasında tabyadaki yaklaşık 600 askerin tamamı şehit edildiği için Kanlı Tabya ismini almış.  Kafkas Cephesi’nde yapılan savaşlara ilişkin tarihi belgelerin yer aldığı binada askerlerin o günkü savaş şartları içindeki günlük yaşamlarından kesitler de görselleştirilmiş.

Müzede ayrıca 1921 yılında imzalanan Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen Beyaz Vagon da sergileniyor.

Kazım Karabekir Paşa’nın iki yıl süreyle Kars-Erzurum arasındaki seyahatlerinde bu özel vagonu kullandığı biliniyor.


AB destekli proje, 5 milyon euroluk bütçeye sahip

Gezinin ilk gününde basın mensuplarıyla bir araya gelen Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Nurullah Karaca, proje hakkında bilgi verirken Kars’ın turizmdeki hedeflerinden de söz etti.

 

Nurullah Karaca

Projeye ilişkin detayları aktaran Nurullah Karaca, “Tarihi Kimliği ile Kars projesi AB destekli, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti katkılı bir proje. SERKA olarak biz de projenin yararlanıcısıyız. Projemiz 5,5 milyon euroluk bütçeye sahip. İki bileşenimiz var; bir tanesi inşaat bileşeni. Bu çerçevede Haydar Aliyev ve Ani Ören Yeri’nde çalışmalar gerçekleştirdik. Haydar Aliyev Caddesi üzerinde 23’ü tescilli, 9 tanesi tescilsiz olmak üzere 32 bina üzerinde çalıştık. Haydar Aliyev Caddesi’nden sonra diğer caddelerimizde de dokuya uygun bir şekilde elektronik projelerini çizdik. Ani Ören Yeri’nde de koruma çitlerini yaptık

 

“Amaç Kars’ın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak”

Projemizin diğer bileşeni ise, teknik yardım bileşeni. Projemizde asıl amacımız Kars’ın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak. Doğu Ekspresinde yaşanan talep patlamasıyla birlikte Kars’ta bir hareketlilik oluştu. Önümüzdeki dönemlerde bu turizm potansiyelinin hayata geçtiği taktirde biz bu hareketi nasıl daha ivmelendiririz diye düşünüyoruz. Çeşitli stratejilerimiz var. Kıyaslama analizi, mevcut durum analizi, pazarlama analizi, tanıtım stratejisi raporlama çalışmalarımız var. Çalışmaların sonucunda ulaştığımız şu; kentte turizm yönetecek bir yapı kurulması gerekiyor. Bu yönetişim yapısının eline bu projeleri verip geleceğe dönük eylem ve planları yapabilmesini sağlamak istiyoruz. Bir taraftan da bir organizasyon yapısı kurmak istiyoruz.

Çıldır Gölü

 “Ziyaretçilerimizin yüzde 90-95’ini yerli turistler oluşturuyor”

Projenin içerisinde yine Kars’ı hangi tanıtım gruplarına tanıtmalıyız ki, talep oluşsun şeklinde bir değerlendirmemiz oldu. Yaptığımız tespitlere göre ziyaretçilerimizin yüzde 90-95’ini yerli, geri kalanını da yabancı turistler oluşturuyor. Yurt dışında Avrupa ve Rusya pazarlarını hedef pazar olarak belirledik. Yurt dışı ve yurt içinde birçok fuara katıldık. Teknik yardım bileşenin son iki ayındayız. Bittiğinde projemiz tamamlanmış olacak.  Şimdi basın mensuplarını ağırlıyoruz, akabinde yurt içi ve yurt dışından seyahat acenteleri gelecek. Amacımız bölgede seyahat acentelerinin de dikkatini çekmek, medya yoluyla tanıtımını yapmak.

 

“Kars olarak 1 milyon turist hedefimiz var”

2014-2015 yıllarındaki yabancı turist sayımız şu anki turist sayısının 4-5 katı seviyesinde. Şu an Kars’a 280-300 bin civarı turist geliyor. Biz öncelikle kaybettiğimizi geri kazanmanın yollarını arıyoruz. Kaybetme sebeplerimizi de ortadan kaldırmak lazım. O dönemli turizm altyapımız şimdikine göre eksik. Hedef pazarlarımız arasında uzak destinasyonlar değil daha yakın destinasyonlar var.  Kış turizminde de Rusya ve Avrupa ülkemizi ve yakın destinasyonlarımızı tercih ediyor. Çin, Japonya gibi uzak destinasyonlarda potansiyel görürsek bu destinasyonlarla ilgili çalışma da yürütebiliriz. Bizim Kars olarak 1 milyon turist hedefimiz var. 1 milyon turist sayısı iddialı bir rakam ama 500-600 bin turist sayısı önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde olabilecek bir rakam. Eğer pandemi dönemi olmasaydı biz zaten bu rakamları konuşuyor olurduk. 


“Peynir Müzesi açtık, bedesten alanını faaliyete geçirdik”

Kars, peynir konusunda önemli bir şehir. Kars’ta bir tabyayı kullanarak Peynir Müzesi açtık. Bedesten alanını faaliyete geçirdik. Sarıkamış ormanlarında yüksek irtifa kamp projemiz de devam ediyor. Çıldır Gölü’ndeki Kütük Evi, talihsiz bir kaza sonucu kullanılamaz hale geldi ama tekrardan bir proje ile hayata geçireceğiz. Kademeli olarak hareket ediyoruz.”


 

47 görüntüleme0 yorum

Comments


mhiformbanner-280x500.jpg
3-destekleyenler---422.jpg
bottom of page