top of page

DESTEKLEYENLER

gaia banner (1).gif
turizmisletmeyatir

FTI’mi İflasta Başka Bir Şey mi?

Turizm sektörüne yönelik verileri değerleyip, analiz eden Turizm Databank internet sitesinde, FTI Touristik iflasına yönelik bir değerlendirme yazısı yer aldı. Yazıda, “İflas eden hesapsız pax sistemidir ve mutlaka her şirketin kapısını çalacaktır” denildi.   


Turizm Databank’ta yer alan FTI MI İFLASTA BAŞKA BİR ŞEY Mİ? Başlıklı yazı şöyle;


Almanya’nın önde gelen tur operatörü FTI, iflas başvurusunda bulundu.

 

“Ödeyeceğim ama zaman istiyorum” şeklinde yumuşatılabilecek sonuca göre, acaba iflas eden kim?

 

Şirketin tepe yönetimi ile Alman otoriteleri, bir süre şirketin borçlarının bir kısmının silinmesi ile ilgili tüm görüşmüş ancak olumlu bir sonuç alınmamıştı.

 

Öte yandan ortaklıklar veya satış gibi seçenekler de uzun süre konuşulmuş ancak bu konu da iktisadi olarak nihayetlenmemişti.

 

Şimdi herkes alacaklarının durumunu, sigortaları vs. konuşuyor.

 

Ama gerçekte iflas edenin kim olduğunu bilen yok. Ortada müthiş bir yardım ve iş birliği istekleri var. Çünkü benzer konumda bulunan ve yardım elini uzatanların durumu da çok farklı değil.

 

TUI’nin pandemi vb. süreçlerde yaşadığı, yaşadıkları öncesinde Thomas Cook gibi onlarca iflasın gösterdiği gerçek; basit bir mali yönetim sorunu değil, paket tur pazarının yapısal sorunudur.

 

O da çok sayda ekonomik pax ile onlarca otel vb. yatırımı finanse etmenin imkansızlığıdır. Bunu başarabilen daha olmamıştır.

 

Başarır gibi görünenler de yalnızca başkasının boşluğunu benzer fiyatlardan doldurma başarısını göstermiştir.

 

Destinasyonlarda da yapılan yüksek yatak sayısı ile ekonomik fiyatlara oynayan bir yatırımcı anlayışı ile destek bulan bu marj oyununda kazanan yoktur.

 

İflas eden hesapsız pax sistemidir ve mutlaka bu oyundaki her şirketin kapısını çalacaktır.

 

Türkiye bu pax oyununun merkezindedir. Türkiye ortalama yatak sayısı, rakip destinasyonları 2 katı büyüklüğü ile daha uzun süre tur operatörlerinin oyun merkezinde olacaktır.

 

2 yıl önce, bugünkü durumu görenler de oldu tabii. İki yıl sonra da başka büyüklerin durumu konuşuluyor olma olasılığı vardır. Rakamlar gösteriyor ki, son yıllardaki en büyük başarı BORÇ azaltımıdır

 

Pax oyunu; toplamı SIFIR olan bir süreçtir. Toplamın tutması için birilerinin iflası ve birilerinin de doldurması gerekir.

 

Eee! Kime gitti bu karlar?

 

EKONOMİ TIKIRINDA!



26 görüntüleme0 yorum

Comments


mhiformbanner-280x500.jpg
3-destekleyenler---422.jpg
bottom of page