top of page

DESTEKLEYENLER

gaia banner (1).gif
turizmisletmeyatir

“Elite World Hotels olarak yatırımcılarımızla Türkiye ve dünya genelinde büyümeyi amaçlıyoruz”

Turizm sektöründe 50 yılı aşkın süredir farklı konseptlerde otelleriyle faaliyetlerine devam eden Elite World Hotels, 2023 itibariyle yatırımlarına ek olarak franchise modeliyle büyüme stratejisini hayata geçirdi. 2024 itibariyle franchise modeliyle büyümeyi hedefleyen markanın bu hedefe dönük yatırımcı görüşmeleri de sürüyor. Elite World Hotels & Resorts Satış & Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu ile franchise sistemine ilişkin hedeflerini ve planlarını konuştuk.





 

 

2023 Elite World Hotels & Resorts açısından nasıl geçti? Genel bir değerlendirme yapar mısınız?

 

2023 yılını turizm sektörü açısından iyi bir yıl olarak kapatıyoruz. Yılın ilk 9 ayında turist sayısında yüzde 12’ye varan bir artış ve ortalama kişi başı turizm gelirinde de 13.5 artış yaşandı. 2022’de 51.4 milyon turist ağırlayarak ziyaretçi sayısında yüzde 71 artış yaşamıştık. İlk 9 ay verileri bize bu rakamı yine ulaşabileceğimizi gösteriyor.

 

Elite World Hotels & Resorts olarak ise, turizmde 4 farklı kategorideki markamızla hizmet veren bir otel zinciri olarak bu büyümeyi kendi grubumuzda da hissettik. Otellerimizin ekonomiden lükse iş turizminden resorte kadar farklı kategorilerde yer alması riskleri minimize etmemiz açısından önem taşıyor. Resort turizmi bu yıl hem turist sayısı hem de gelir artışı bakımından başı çekti. Şehir otelciliğinde ise rakamlar beklentilerin altında gerçekleşti. İş ve toplantı turizminde ise uluslararasi organizasyonlar halen Covid öncesi seviyelere ulaşmamakla birlikte pozitif ivmenin devam ettiğini gözlemliyoruz.

 

 


2023'te gerek yabancı turist sayısında gerekse iç turizm hareketliliğinde artış görüldü. Bu artış Elite World Hotels & Resorts olarak size ne ölçüde yansıdı? Şehir ve kıyı otelciliği açısından değerlendirir misiniz? 

 

2023 yılı turizm sektörü açısından beklentilerimiz çerçevesinde oldukça iyi geçti. Bu yılın turizm verilerini incelediğimizde 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 45,2 milyon kişi oldu.  Turizm Bakanımızın son açıkladığı veriye göre ise Ocak-Ekim döneminde bu sayı 50,2 milyonu aştı. Ve ilk 10 ayda yüzde 12’lik bir artış gerçekleşti.

 

Bunun yanı sıra bildiğiniz gibi gelen turist sayısı kadar kişi başı yaptıkları harcama turizmdeki en önemli kriterimiz. Kişi başı gecelik harcama 2022 yılında 89 dolardan, 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde 100 dolara yükseldi. 2023’ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 5,2 milyon fazla turist ülkemizi ziyaret etti.

 

Ülkemizin turizm geliri ise ilk 9 ayda 42 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 9 ayında ise bu rakam 35 milyar dolar gerçekleşmişti. Bu rakamın yılsonunda 55.6 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.  Tüm bu veriler 2023’te turizmde rekor kıracağımıza işaret etmesi açısından oldukça önemli.

  


İş ve toplantı seyahatleri açısından 2023 nasıl bir görünüm sergiledi? 2024 yılına projeksiyon yapacak olursanız neler söylemek istersiniz?

 

İş ve toplantı amaçlı seyahat eden misafirlerimizin taleplerinde, Covid sonrası başlayan toparlanmanın halen devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu amaçla seyahat eden uluslararası misafirlerimizin yanında büyüme hızı daha yavaş da olsa, yurtiçi toplantılarda da artan bir ivmeye şahit oluyoruz. 2024 yılında iş ve toplantı turizminde artışa yönelik beklentilerimiz devam ediyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli toplantılara ek olarak bu yıl büyük kapasiteli toplantıların da artışa geçmesini bekliyoruz. Toplantı turizminin sadece Türkiye değil, dünya genelinde de 2024 yılında bir büyüme ivmesi yakalacağını düşünüyoruz.

 

 


Elite World Hotels & Resorts son dönemde önemli franchise anlaşmalarına imza attı. Franchise modeline ağırlık verme kararınızda hangi faktörler etkili oldu? Bu alandaki hedeflerinizi sizden dinleyebilir miyiz?

 

Turizm sektöründeki yatırımcılar olarak en büyük sorumluluğumuz bizi ziyaret eden turistlerimizin ülkemizden memnun olarak ayrılmasını, bu şekilde turist sayısı ve turizm gelirinin artırılmasına katkı sağlamak. Bu katkıyı artırmanın en önemli yolunun ise turizmde çeşitlendirmeden geçtiğine inanıyorum. Turizmciler olarak yaptığımız yatırımlarla bu çeşitlendirmeyi sağlayarak daha fazla turist ve daha fazla turizm geliri elde edilmesine doğrudan katkı sağlayabiliriz.

 

Bu amaçla Elite World Hotels & Resorts olarak turizm sektöründe 50 yıla yakın bir zamandır var olan yatırımlarımız ve tecrübemizle bu yıldan itibaren kendi yatırımlarımızda da bu çeşitlendirmeyi sağlayarak zincirimize yeni halkalar eklemeye karar verdik.

 

Şu an Elite World Grand, Elite World, Elite World Comfy ve Elite World GO olmak üzere ekonomiden lükse 4 farklı kategoride markamız ile bu çeşitliliğe katkı sağlamak için yola çıktık. 2024 yılından itibaren franchise işletme modeliyle Elite World Hotels & Resorts kalitesi altında hizmet verecek yatırımcılarımızla Türkiye ve dünya genelinde büyümeyi amaçlıyoruz.

 



2023'te imza attığınız franchise projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

 

İlk franchise otelimizi bu yıl Samsun Atakum’da Elite World Comfy markamızla açtık. Bunun dışında anlaşmalarını tamamladığımız iki farklı segmentteki otelimiz de 2024 yılından itibaren işletmeye açılacak. Bunlar dışında işletme anlaşmaları için farklı şehirlerdeki yatırımcılarla devam eden görüşmelerimiz bulunuyor.

 

 

2024 için franchise anlaşması planlarınız bulunuyor mu? Hangi markalarınız ile hangi lokasyonlarda otel açılışı planlıyorsunuz? Önümüzdeki dönem için doğrudan yatırım planlarınız da mevcut mu? Lokasyon ve kapasitelerine ilişkin bilgi verir misiniz?

 

2023’te imzasını attığımız, Van Edremit’te Elite World GO markamızla işleteceğimiz otelimiz 2024 Ocak ayında hizmete girecek. Bunu yanı sıra anlaşmasını yaptığımız ve açılışı için hazırlıkları süren, zincirimizin ikinci büyük 5 yıldızlı resort oteli olacak bir yatırımımız daha bulunuyor. Elite World kategorisinde hizmet verecek bu otelimizi de 2024 Haziran ayında Kuşadası’nda açmayı planlıyoruz. Otelimiz ile ilgili detaylı bilgileri yakında kamuoyuyla paylaşacağız.

 

Marka olarak franchise işletme modeline çok fazla yatırım yapıyoruz. Yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için açılış öncesi ve sonrası sunduğumuz hizmetlerimiz, güçlü satış ve pazarlama ağımız da bu yatırımların birer parçası.




 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

 

Ben Elite World Hotels & Resorts Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu. Elite World Hotels & Resorts markasının kurulduğu yıllardan bu yana, zincirimizin büyüme süresince pek çok pozisyonda görev aldım.

Turizm sektöründe 50 yıla yaklaşan deneyimimiz ve bilgi birikimimizle bu sektöre kendini adamış bir markayız. Aynı zamanda bölgesel kalkınma ve turizme de inanan biri olarak Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nda  Doğu Anadolu Bölgesi’ni temsilen Yönetim Kurulundayım.

 

Size kısaca Elite World Hotels & Resort markamızın hikayesinden de bahsetmek isterim. 1976 yılında İran’dan ticaret için Van’a gelen turistlerin konaklama ihtiyacını karşılamak için Van’da açtığımız ilk otelimizle turizm sektörüne giriş yaptık. Ardından İstanbul’un merkezi lokasyonlarından Talimhane’deki otelimiz devreye girdi. Sonra da yıllar içerisinde Van’dan İstanbul’a, Sapanca’dan Marmaris’e zincirin diğer halkaları markamıza eklendi. Bugün Elite World Hotels & Resorts olarak ekonomiden lükse farklı kategorilerde 4 markamız  ve iş, turizm ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçları karşılayan otellerimizle turizm sektöründeki önemli yerli yatırımcılardan biri olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 50 yıla yakın bir süredir Türk misafirperverliğine örnek teşkil eden otelcilik anlayışımızla kaliteden ödün vermeden sektördeki yatırımlarımıza devam ediyoruz.

 

 

Eklemek istedikleriniz?

 

Bu yıl turizmde Sürdürülebilirlik yılı oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) öncülüğünde Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerine uygun olarak geliştirilen Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı’nı tamamladık. Elite World Hotels & Resorts olarak tüm otellerimizde Sürdürülebilir Turizm Sertifikası almaya hak kazandığımızı belirtmek isterim.


20 görüntüleme0 yorum

Comments


mhiformbanner-280x500.jpg
3-destekleyenler---422.jpg
bottom of page