Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği ilana göre, yatırımlar gerçekleştiğinde yat tersanelerinin bulunduğu İçmeler Mahallesi ile Yalıçiftlik Halk Plajı’na kadar olan, 40 bin dönüm kamu arazisi ihaleye çıkartıldı.
Yaz aylarındaki su sıkıntısı ve trafik sıkışıklığı nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanan Bodrum’da çoğu orman niteliğindeki yaklaşık 40 bin dönüm (40 milyon metrekare) kamu arazisinin denize yakın bölümleri turizme açılıyor.
Oksijen’de yer alan habere göre, KaraAda’nın tam karşısında yer alan, kilometrelerce sahil şeridine sahip bu toprakların neredeyse tamamına yakını ormanlık alan. Bölge Bodrum’un “çok az el değmiş” sahilleri arasında yer alıyor.
İlana göre Bodrum Kızılağaç Mahallesi 316 ada, 1 parseldeki alana 3 ayrı proje yapılması planlanıyor. Tapu ve Kadastro kayıtlarına göre bu arazinin büyüklüğü 35 milyon 218 bin metrekare (35.2 dönüm). 3 ayrı özel parselin tahsis edileceği alanda 350, 200 ve 1.200 yatak kapasiteli birer 5 yıldızlı tatil köyü veya otel için yatırımcı aranıyor. İlanda her 3 özel parselin niteliği “orman” olarak geçiyor.
Bakanlığın ilanında 307 ada 16 parselin içinde oluşturulan 4 numaralı özel parselde 175 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel veya tatil köyü planlanıyor. Gerenkuyu mevkiinde tarla vasıflı bu arazinin büyüklüğü 19 bin 976 metrekare (20 dönüm).
Yine Gerenkuyu mevkiinde, 307 ada 18, 19, 20 ve 22 parsellerde toplam 46 bin 263 metrekarelik (46.3 dönüm) tarla vasıflı arazi, 400 yataklı 5 yıldızlı otel veya tatil köyü yapılmak üzere turizmcilere açılıyor.
Bölgede turizme açılan bir başka arazi de 307 ada 21 parsel, 308 ada 3 parsel ve 313 ada 1 parselde yer alıyor. 191 bin metrekarelik (191 dönüm) bu arazinin büyük bölümü Gerenkuyu mevkiinde ve orman ve zeytinlik vasıflı. İlana göre yatırıma açılan bu arazide 1.200 yataklı 5 yıldızlı otel ve tatil köyü yapılacak. Ayrıca 2 bin 393 metrekarelik bir kapalı alan da inşa edilebilecek.
Bakanlığın arazi tahsisi ilanında Bodrum’a ilişkin en geniş arazi 35 bin dönümlük Kızılağaç 316 ada 1 parsel. Bu arazi içinde oluşturulan özel parseller yatırımcılara tahsis edilecek. Dolayısıyla, arazinin bazı yerleri tahsis dışında bırakılabilir ya da özel parseller imara açılarak, kalan imara uygun olmayan engebeli, dağlık yerler yapılacak turizm tesislerinin rekreasyon ve spor alanı (trekking vs) olarak kullanıma açılabilir. İlanda yer almayan bu detaylara sadece ihale şartnamesini alan yatırımcılar ulaşabilecek.
Mandarin’e komşu butik otel
Bakanlık, Bodrum’un en gözde bölgelerinden ve en pahalı evlerin yer aldığı Göl mahallesinde 5 bin 336 metrekarelik orman vasıflı bir araziyi de turizme açıyor. 114 ada 40 parselde yer alan bu arazide 50 yataklı bir butik otel inşa edilebilecek. Bu arazi, villa fiyatlarının 200 milyon TL’yi aştığı Mandarin Sitesi’nin hemen önünde koya çok yakın bir konumda bulunuyor. Arazinin biraz kuzeyinde koyun diğer tarafında ise Bodrum Loft adlı tesis bulunuyor. Bir sonraki koya bakan geniş arazide de Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz, Bvlgari markasıyla otel ve rezidanslar inşa ediyor.
Bu ilanla, henüz altyapı sorunları giderilemeyen Bodrum’da yaklaşık 4 bin 800 futbol sahası büyüklüğünde bir alan turizme açılmış olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca Antalya’da Belek, Muratpaşa, Manavgat, Sorgun ve Side’de 9 araziyi turizm yatırımcılarına tahsis edecek. Aydın’ın Didim ilçesinde 8, İzmir’in Menderes, Seferihisar ve Selçuk ilçelerinde ise birer arazi turizme açılacak.
Çankırı’nın Ilgaz, Kayseri’nin Melikgazi, Trabzon’un Akçaabat, Adana’nın Karataş ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yer alan birer arazi de tahsis için ihaleye çıkacak.
Comments