top of page

DESTEKLEYENLER

gaia banner (1).gif
turizmisletmeyatir

Bakan Ersoy: “Eylül ayı ile turist artışı hızlanacak ve 60 milyon hedefine ulaşacağız”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılı ilk 6 ay turizm verileri değerlendirme toplantısında sektöre ilişkin rakamları açıkladı. 



Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 2024 yılı ilk 6 ay turizm verileri değerlendirme toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu dönemde kaydedilen rakamları ve yıl sonu hedeflerini açıkladı.

 

İlk yarıda turist sayısı 26 milyonu aştı


Pandemi öncesine denk gelen 2019’un ilk yarısında turist sayısının 21 milyon 152 bin olduğunu aktaran Bakan Ersoy, 2024’ün aynı döneminde ise bu sayının yüzde 13,9’luk artışla 26 milyon 137 bine ulaştığını ifade etti. Ersoy, 2024 yıl sonu turist beklentisinin ise 60 milyon olduğunu vurguladı.

 

Mehmet Nuri Ersoy, ilk 6 ayda en yüksek sayıda turist alınan pazarları ise, Rusya Federasyonu (2,7 milyon), Almanya (2,5 milyon) ve İngiltere (1,8 milyon) olarak açıkladı.

 

İlerleyen aylarda Rusya ile Almanya’nın başa baş gideceğini belirten Bakan Ersoy, “Bu iki ülkeden 7’şer milyon ziyaretçi geleceğini öngörüyoruz” dedi.

 

Geceleme ortalaması geriledi, kişi başı harcama yükseldi


Ortalama kalış sürelerine de dikkat çeken Bakan Ersoy, 2023’ün ilk yarısında 11,1 olan otalama geceleme süresinin 2024’ün ayı döneminde 10,1’e gerilediğini, yıl sonu beklentisinin ise 9,7 olduğunu aktardı.


Ersoy, “Kişi başı gecelik harcama geçen yılın 6 ayında 93 dolar iken, bu yılın aynı döneminde 98 dolara yükseldi. Kişi başı gecelik harcamada yıl sonu hedefimiz 103 dolar” şeklinde konuştu.

 

Birinci ve ikinci çeyrekte turizm geliri artmaya devam etti. İlk çeyrekte 23,7 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Yıl sonu hedefimiz ise 60 milyar turizm geliri.

 

Eylül ayı itibariyle turist artışının hızlanması bekleniyor


Türkiye’nin ziyaretçi sayısındaki artışta yavaşlama olduğunu belirten Ersoy, ziyaretçi sayısında haziran ayında başlayan yavaşlamanın temmuz ve ağustos ayı verilerine de yansıyacağını ifade etti. Ersoy “14 Haziran - 14 Temmuz tarihleri arasında Avrupa şampiyonası vardı. O bitti 24 Temmuz-11 Ağustos arasında Fransa Yaz Olimpiyatları başladı. Yani turist sayısındaki yavaşlama temmuz ve ağustos aylarında devam edecek. Ancak eylül ayı ile artış hızlanacak ve 60 milyon hedefine ulaşacağız” dedi.

 

“Asıl sorun Çeşme ve Bodrum’un kısa bir sezona ve tek pazara bağımlı olması”


Çeşme ve Bodrum’daki düşük doluluklarda Yunan Adaları’na kapıda vize ile gidilmesi ve Türk ziyaretçilerin daha kısa sürekli konaklamasının da etkili olduğunu belirten Ersoy “Asıl sorun bu iki turizm bölgesinin kısa bir sezona ve tek pazara bağımlı olması. Biz 2018’de göreve başladığımızda hayata geçirdiğimiz ilk projeler Didim ve Çeşme Turizm projeleri idi. Bu projeler sezonun 12 aya yayılması üzerine kurulmuş, yatırımları bu göre planlamıştık. Ama maalesef yerel yönetimler konuya siyasi yaklaştılar. Birçok hukuki süreç başlatıldı. Projenin gelişimi yavaşlatıldı. Eğer bu süreç yavaşlamasaydı biz bugün Çeşme ve Bodrum ile ilgili konuşma yapmak zorunda kalmayacaktık” şeklinde konuştu.

 

“3 bin 203 tesis iş yeri açma ve çalışama belgesi almadığı için kapatıldı”


Belgeli turizm tesisleri hakkında da konuşan Mehmet Nuri Ersoy, şu ana kadar 32 bin 904 tesise belge verildiğini, 8 bin 476 tesisin ise inceleme aşamasında olduğunu bildirdi. Ersoy şöyle devam etti: “Tamamlandığında 40 binin üzerinde konut turizme hizmet verecek. Turizm işletme belgeli tesis sayısı 600’e, basit konaklama belgeli tesis sayısı 14 bin 865’e; Turizm İşletme belgeli yatak sayısı 1 milyon 147 bine, turizm yatırım belgeli yatak sayısı165 bin 531’e ve basit konaklama belgeli yatak sayısı 662 bine yükseldi. Şu ana kadar 3 bin 203 tesis iş yeri açma ve çalışama belgesi almadığı için kapatıldı. 2 bin 364 tesisin de işlemleri devam ediyor. Yani başvurmuşlar ama belgelerinde eksiklikler var. Belgelerindeki eksikleri tamamlanmazsa bunlar da kapanacak.”

 

 

7 görüntüleme0 yorum

Σχόλια


mhiformbanner-280x500.jpg
3-destekleyenler---422.jpg
bottom of page