Mimarlık ve tasarım kültürüne katkı sağlamayı yönetim vizyonunun ayrılmaz bir parçası olarak gören Roca desteği ile Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023” sergisi için seçilen 56 projeden üçüne mimarlık gezileri düzenlendi. Projenin mimarları eşliğinde Baruthane, Good Job Games ve Art İstanbul ziyaret edildi. Katılımcılar, projelerin süreçleri ile ilgili bilgilendirildi.
Roca desteğiyle 2014 yılından bu yana Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Mimarlık Yıllığı 2023 projelerinden üçüne geziler düzenledi. Kültür yapılarının ve yenilikçi projelerin öne çıktığı 56 projenin yer aldığı yıllıktan seçilen Baruthane, Good Job Games ve Art İstanbul Feshane projelerin mimarları rehberliğinde sektörden katılımcılarla birlikte gezildi. Per-Se Mimarlık, Jeyan Ülkü Mimarlık ve KG Mimarlık eşliğinde düzenlenen gezilerde mimarlar, katılımcılara binaların tarihini, tasarım, restorasyon ve inşaat süreçlerini anlattı.
İlk durak Baruthane oldu
Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023 gezileri kapsamında ilk gezi İstanbul’un endüstri mirasının önemli örneklerinden birisi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı (İBB Miras) ve Per Se Mimarlık iş birliğinde restorasyonu yapılan Baruthane’ye gerçekleştirildi. Kurucu ortağı Ali Dostoğlu olan Per Se Mimarlık tarafından yenilen Baruthane’ye yapılan gezide katılımcılar, fikir aşamasından güncel durumuna kadar mekan hakkında bilgi edinme imkanı buldu.
Good Job Games’in iç mimarisi dikkat çekti
Gezinin ikinci durağı Jeyan Ülkü Mimarlık'ın tasarladığı Good Job Games oldu. Good Job Games projesi, Vadi İstanbul’da, çalışanlarının taleplerini karşılayabilmek için “Üniversite” kampüs tipolojisi esas alınarak tasarlandı. Çalışanların mutluluğu için gerçekleştirilen bu projede; Spor salonu, PS odası, soyunma odaları, duşlar, kafe ve uyku odaları bulunuyor. Ayrıca, 24 saat çalışan bir yemekhanesi de bulunan Good Job Games, odalarının tasarımlarıyla katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Avrupa genelinde bir sanat üssü; Art İstanbul Feshane…
İstanbul’daki 8 bin metrekarelik alana konumlanmasıyla ve farklı ihtiyaçlara yanıt veren birimleriyle Avrupa genelinde bir sanat üssü olarak nitelendirilen Art İstanbul Feshane, gezi kapsamında ziyaret edilen projeler arasında yer aldı. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan yaklaşık 200 yıllık tanıklığıyla bir sanayi yapısının çok ötesine geçen; çağdaşlaşmaya işaret eden öncü rolü, kuşaklar boyu okul görevi üstlenen fonksiyonları ve sosyal hayata etkisiyle şehrin hafızasıyla bütünleşen önemli bir endüstri mirası olan Feshane, İBB Miras ve KG mimarlık iş ortaklığıyla yeniden hayat buldu. Tüm geçmişi boyunca Haliç’te yaşamın nabzını tutan simge yapılardan birinde hayat bulan Artİstanbul Feshane; Kurtul Erkmeneşliğinde çağdaş sanata açılan sergi salonları, sanat dünyasından zengin bir içerik sunan kütüphanesi, sosyal mekânları, kongre, atölye ve okuma alanlarıyla katılımcılarla birlikte gezildi.
156 projeden 56 proje yıllığa girmeye hak kazanmıştı
“Türkiye Mimarlık Yıllığı” her yıl Türkiye’de son bir yılda üretilen nitelikli yapıların incelenmesi bu yolda emek veren tasarımcıları onurlandırmak amacıyla düzenleniyor. Roca desteği ve Mimarlık Merkezi iş birliğiyle yapılan “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023”e bu yıl başvuran 158 projeden 56’sı yıllığa girmeye hak kazandı. Mimarlık Yıllığı’nda yer alan sergi mekanları, müzeler, etkinlik alanları, geçici strüktür / enstalasyonlardan oluşan 56 proje geçtiğimiz ay İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ev sahipliğinde Florya Hangar Binası’nda sergilendi.
Comments